W styczniu i lutym nasza młodzież uczestniczy w naukowych warsztatach w BioCentrum Edukacji Naukowej – korzysta z profesjonalnie wyposażonego laboratorium, samodzielnie wykonuje doświadczenia, poznaje nowoczesne metody badawcze i osiągnięcia współczesnej biologii.

We wtorek 21 stycznia uczniowie klasy 7. i 8. „tropili” DNA. Musieli wykazać się cierpliwością i starannością w czasie działań laboratoryjnych. Udało im się nawet pobrać własne DNA i zobaczyć je gołym okiem.

Z kolei uczniowie klas 5b i 6b na zajęciach pn. „Zielone fabryki słodyczy” (piątek 31 stycznia) rozmawiali o funkcjonowaniu roślin i przeprowadzali doświadczenia. Używając pasków glukozowych badali ilość cukru w owocach – okazało się, że jabłko ma w sobie więcej glukozy niż banan czy kiwi. Wykorzystując jodynę testowali zawartość skrobi w produktach spożywczych.