Jadłospis

MENU 1 – 5 III 2021

PONIEDZIAŁEK  1 III 2021

 

ŚNIADANIE Przedszkole  : Pasta z białego sera, masło, herbata, pieczywo,  ogórek, płatki, kakao* Alergenynr 1,2

ŚIADANIE Szkoła : Twarożek, dżem , rzodkiewka, masło, herbata * Alergeny nr 1,2

II ŚNIADANIE : Jabłko, rzodkiewka

ZUPA: Brokułowa* Alergeny nr. 2,1,6

II DANIE:  Kasza kuskus, jajko sadzone, sałata ze śmietaną, kompot, woda* Alergeny nr. 2,1

Podwieczorek Przedszkole  – Maślana bułka, owoc, pieczywo, masło, miód  Alergeny nr. 2,1

Podwieczorek Szkoła – Jabłko

 

WTOREK 2 III 2021

  

ŚNIADANIE Przedszkole  : Pastella, masło, herbata, pieczywo,  warzywo płatki, kakao * Alergeny nr 1,2

ŚIADANIE Szkoła : Sałatka owocowa, jajecznica, mleko, herbata, kakao * Alergeny nr 1,2

II ŚNIADANIE : Jabłko, ogórek

ZUPA: Barszcz czerwony* Alergeny nr. 2,1,6

II DANIE:  Placki ziemniaczane, śmietana, cukier, kompot, woda* Alergeny nr. 2,1

Podwieczorek Przedszkole  – Jogurt owocowy, owoc, pieczywo, masło  Alergeny nr. 2,1

Podwieczorek Szkoła – Banan

 

ŚRODA 3 III 2021

 

ŚNIADANIE Przedszkole  : Pasta z jajka, masło, herbata, pieczywo, warzywa, płatki, kakao

 * Alergeny nr 1,2

ŚIADANIE Szkoła : Pasta z jajka, serek bieluszek, ciasto, masło, herbata, kakao * Alergeny nr 1,2

II ŚNIADANIE : Jabłko, pomidor

ZUPA: Koperkowa* Alergeny nr. 2,1,6

II DANIE:  Makaron z sosem bolognese, mix sałat, ser feta, kompot, woda* Alergeny nr. 2,1

Podwieczorek Przedszkole  – Biszkopt, owoc, pieczywo, masło  Alergeny nr. 2,1

Podwieczorek Szkoła – Biszkopt

                                                                CZWARTEK 4 III 2021

  

ŚNIADANIE Przedszkole  : Pasta z papryki, jajko na twardo, masło, herbata, pieczywo,  warzywa, płatki, kakao * Alergeny nr 1,2

ŚIADANIE Szkoła : Pasta z papryki, jajko na twardo, ogórek kiszony, masło, herbata * Alergeny nr 1,2

II ŚNIADANIE : Jabłko, papryka

ZUPA: Pomidorowa* Alergeny nr. 2,1,6

II DANIE:  Kotlety ruskie a’la pierogi, marchewka mini, kompot, woda* Alergeny nr. 2,1

Podwieczorek Przedszkole  – Popcorn, owoc, pieczywo, masło  Alergeny nr. 2,1

Podwieczorek Szkoła – Gruszka

 

PIĄTEK 5 III 2021

 

ŚNIADANIE Przedszkole  : Pasta rybna, masło, herbata, pieczywo mix,  warzywa, płatki, kakao

* Alergeny nr 1,2

ŚIADANIE Szkoła : Pasta rybna, grzanki czosnkowe, warzywa, masło, herbata * Alergeny nr 1,2

II ŚNIADANIE : Jabłko, ogórek

ZUPA: Zacierkowa* Alergeny nr. 2,1,6

II DANIE: Szkoła –  Ryż z truskawkami, kompot, woda* Alergeny nr. 2,1

Podwieczorek Przedszkole  – Mix owoców, pieczywo, masło  Alergeny nr. 2,1

 

 

 Menu może ulec zmianie  z przyczyn od nas niezależnych                    Szef kuchni Agnieszka Brodowska                                

INFORMACJA O ALERGENACH I PRODUKTACH POWODUJĄCYCH NIETOLERANCJE POKARMOWE
Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Drogi Rodzicu (Opiekunie)!
W naszej kuchni używane są produkty zawierające alergeny pokarmowe i produkty powodujące nietolerancje pokarmowe, w tym produkty zawierające „ŚLADOWE ILOŚCI ALERGENÓW” lub „MOGĄCE ZAWIERAĆ ALERGENY” wymienione poniżej:

Lp. Alergen wg rozporządzenia Produkty

1 ZBOŻA ZAWIERAJĄCE GLUTEN mąka pszenna, płatki owsiane, kukurydziane, kasza manna, kuskus, kasza jęczmienna, makaron, bułka tarta, kawa inka, groszek ptysiowy, grzanki, biszkopty, pieczywo białe pszenne, żytnie, bułka pszenna, otręby, ciasta, kisiel, rodzynki

2 MLEKO mleko, masło, jogurt, ser, twaróg – ser biały, margaryna, śmietana, maślanka, kefir, kisiel, budyń, wędlina,

3 JAJA jaja, biszkopty, wypieki, ciastka, makaron jajeczny,

4 RYBY ryby surowe – mrożone, przetworzone – konserwy rybne: tuńczyk w oleju, makrela w pomidorach i w oleju, łosoś w pomidorach i oleju.

5 SOJA grzanki

6 SELER seler jako korzeń i łodyga, wędlina

7 GORCZYCA musztarda, wędlina, produkty mięsne, przyprawa Carry, mieszanki przypraw.

8 NASIONA SEZAMU ziarno sezamowe, masło sezamowe, bułki, wypieki, płatki śniadaniowe, desery, rodzynki

9 SKORUPIAKI BRAK

10 ORZECHY krem orzechowy do smarowania pieczywa, bakalie, desery, wypieki, ciasta, wiórki kokosowe,

11 DWUTLENEK SIARKI owoce suszone – w szczególności te, które muszą zachować jasny kolor np. morela,

12 ŁUBINY BRAK

13 ORZESZKI ZIEMNE masło arachidowe, bakalie,

14 MIĘCZAKI BRAK