
Jadłospis
MENU 16– 20 XII 2019
ŚNIADANIE: Pieczywo ciemne, masło, dżem, jajecznica warzywa
( ogórek, papryka, pomidor)herbata, woda Alergeny nr 1,2,4
ZUPA: Pomidorowa * Alergeny 6, 2,1
II DANIE: Kotlet, ziemniaki, kapusta kiszona * Alergeny nr. 1,3,2
Podwieczorek – 2 rodzaje owoców do wyboru, kompot, woda
ŚNIADANIE: Pieczywo mieszane, masło, dżem, ser żółty, warzywa
( ogórek, papryka, pomidor)herbata, woda- Alergeny nr 1,2,8
ZUPA: Krupnik* Alergeny nr. 2,1,6
II DANIE: Placki ziemniaczane, jogurt / sos pieczarkowy* Alergeny nr. 2,1
Podwieczorek -2 rodzaje owoców do wyboru, kompot, woda
ŚNIADANIE: Pieczywo ciemne, masło, dżem, ciasteczka owsiane, rybki, warzywa
( pomidor, ogórek, papryka), * Alergeny nr 1,3,2
ZUPA: Kapuśniak * Alergeny 6,2
II DANIE: Risotto * Alergeny 1
Podwieczorek -2 rodzaje owoców do wyboru, kompot, woda
ŚNIADANIE: : Pieczywo ciemne, masło, dżem, serek bieluch, płatki, warzywa
( pomidor, ogórek, papryka), * Alergeny nr 1,3,2
ZUPA: Barszcz czerwony * Alergeny nr 1,3,2
II DANIE: Makaron z sosem pomidorowym, mix sałat* Alergeny nr 1,2
Podwieczorek -2 rodzaje owoców do wyboru, kompot, woda
ŚNIADANIE: Pieczywo ciemne, masło, dżem, rybki, jajko na twardo, warzywa
( pomidor, ogórek, papryka) * Alergeny nr 1,3,2
ZUPA: Koperkowa* Alergeny nr. 6,2
II DANIE: Ryż z truskawkami * Alergeny nr.1,2
MENU 2– 3 I 2020
CZWARTEK 2 I 2020
ŚNIADANIE: : Pieczywo ciemne, masło, dżem, jajko, warzywa
( pomidor, ogórek, papryka), * Alergeny nr 1,3,2
ZUPA: Krupnik * Alergeny nr 1,3,2
II DANIE: Makaron ze szpinakiem* Alergeny nr 1,2
Podwieczorek -2 rodzaje owoców do wyboru, kompot, woda
PIĄTEK 3 I 2020
ŚNIADANIE: Pieczywo ciemne, masło, dżem, rybki, warzywa
( pomidor, ogórek, papryka) * Alergeny nr 1,3,2
ZUPA: Koperkowa* Alergeny nr. 6,2
II DANIE: Ryż z truskawkami * Alergeny nr.1,2
Menu może ulec zmianie z przyczyn od nas niezależnych
Szef kuchni Agnieszka Brodowska
INFORMACJA O ALERGENACH I PRODUKTACH POWODUJĄCYCH NIETOLERANCJE POKARMOWE
Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Drogi Rodzicu (Opiekunie)!
W naszej kuchni używane są produkty zawierające alergeny pokarmowe i produkty powodujące nietolerancje pokarmowe, w tym produkty zawierające „ŚLADOWE ILOŚCI ALERGENÓW” lub „MOGĄCE ZAWIERAĆ ALERGENY” wymienione poniżej:
Lp. Alergen wg rozporządzenia Produkty
1 ZBOŻA ZAWIERAJĄCE GLUTEN mąka pszenna, płatki owsiane, kukurydziane, kasza manna, kuskus, kasza jęczmienna, makaron, bułka tarta, kawa inka, groszek ptysiowy, grzanki, biszkopty, pieczywo białe pszenne, żytnie, bułka pszenna, otręby, ciasta, kisiel, rodzynki
2 MLEKO mleko, masło, jogurt, ser, twaróg – ser biały, margaryna, śmietana, maślanka, kefir, kisiel, budyń, wędlina,
3 JAJA jaja, biszkopty, wypieki, ciastka, makaron jajeczny,
4 RYBY ryby surowe – mrożone, przetworzone – konserwy rybne: tuńczyk w oleju, makrela w pomidorach i w oleju, łosoś w pomidorach i oleju.
5 SOJA grzanki
6 SELER seler jako korzeń i łodyga, wędlina
7 GORCZYCA musztarda, wędlina, produkty mięsne, przyprawa Carry, mieszanki przypraw.
8 NASIONA SEZAMU ziarno sezamowe, masło sezamowe, bułki, wypieki, płatki śniadaniowe, desery, rodzynki
9 SKORUPIAKI BRAK
10 ORZECHY krem orzechowy do smarowania pieczywa, bakalie, desery, wypieki, ciasta, wiórki kokosowe,
11 DWUTLENEK SIARKI owoce suszone – w szczególności te, które muszą zachować jasny kolor np. morela,
12 ŁUBINY BRAK
13 ORZESZKI ZIEMNE masło arachidowe, bakalie,
14 MIĘCZAKI BRAK