Jadłospis


23-27.05.2022

 

PONIEDZIAŁEK 23.05.2022

ŚNIADANIE  :

płatki kukurydziane na mleku* (220 ml),
pieczywo (50 g), masło(10 g), ser żółty (10-15
g), świeże warzywa* (20-30 g), herbata*
BG/BM/BJ – platki kukurydziane na mleku
roślinnym

II ŚNIADANIE :

owoc, warzywo

ZUPA: 

jarzynowa z
fasolką
szparagową
(200 ml)

II DANIE: 

pierogi z cieciorką kraszone cebulką (140/180 g)
surówka z ogórka kiszonego, kukurydzy i papryki (50/60 g)
kompot wieloowocowy (200 ml)
BG/BM/BJ – pierogi z cieciorką, surówka

 

PODWIECZOREK: 

pieczywo wieloziarniste z masłem i
dżemem (20 g)
BG/BM/BJ – pieczywo, dżem

 

WTOREK 24.05.2022

ŚNIADANIE  :

pieczywo * (50 g), masło* (10 g), miód
naturalny wielokwiatowy
(10-15 g), smalec z białej fasoli z cebulką,
majerankiem i jabłkiem, (15-20 g) świeże
warzywa* (20-30 g), kawa inka z mlekiem*
BG/BM/BJ – miód naturalny, smalec z białej
fasoli

II ŚNIADANIE : 

owoc, warzywo

ZUPA: 

gwiazdeczkowa
pomidorowa

 

II DANIE: 

kotlet jaglany z curry (70/90 g)
ryż biały z naturalnym (100/120 g)
surówka grecka z sosem winegret (50/60 g)
kompot z czarnej porzeczki z rabarbarem (200 ml)
BG/BM/BJ – burger jaglany, ryż, surówka grecka

PODWIECZOREK:

koktajl truskawkowy do picia (150 g)
pieczywo chrupkie wieloziarniste
Sonko
BG/BM/BJ – koktajl truskawkowy,
pieczywo chrupkie

 

 

ŚRODA 25.05.2022

ŚNIADANIE PRZEDSZKOLE :

płatki ryżowe na mleku* (220 ml), pieczywo*
(25 g), masło* (10 g), wege pasztet (20-30 g),
świeże warzywa* (20-30 g), herbata*
BG/BM/BJ – płatki ryżowe na mleku
roślinnym, wege pasztet

 

II ŚNIADANIE :

warzywo, owoc

ZUPA:

zupa ogórkowa

II DANIE: 

kluski leniwe z sosem jogurtowymv i chrupiącą kruszonką (160/200 g)
kawałki jabłka pieczonego z cynamonem (50-60 g)
kompot wiśniowy (200 ml)
BG/BM/BJ – kluski leniwe, kawałki pieczonego jablka

PODWIECZOREK:

kajzerka z
serem żółtym (30 g)
kiełki
BG/BM/BJ – pieczywo, powidła
sliwkowe

 

 

CZWARTEK 26.05.2022

ŚNIADANIE PRZEDSZKOLE

płatki kukurydziane na mleku* (220 ml),
pieczywo* (50 g), twarożek ze szczypiorkiem
(20-30 g)
(15-20 g), masło* (10 g), świeże warzywa* (20-
30 g), herbata*
BG/BM/BJ – platki kukurydziane na mleku
roślinnym

 

II ŚNIADANIE :

warzywo, owoc

ZUPA:

zupa jaglana

 

II DANIE: 

kotlecik pieczarkowy z karmelizowaną cebulką pieczony w piecu (80/90 g)
kasza gryczana (80/100 g)
buraczki duszone z tartym jabłkiem (50/60 g)
kompot truskawkowy (200 ml)
BG/BM/BJ – kotlecik pieczarkowy, kasza gryczana, buraczki duszone

PODWIECZOREK:

mufinki na maślance
BG/BM/BJ – mufinki

PIĄTEK 27.05.2022

ŚNIADANIE PRZEDSZKOLE :

pieczywo* (50 g), pasta jajeczna z kiełkami
słonecznika (20-30g), powidła śliwkowe (20-30
g) masło* (10 g), świeże warzywa* (20-30 g),
kakao*
BG/BM/BJ – pasta z awokado, powidła
śliwkowe

II ŚNIADANIE :

Warzywo, owoc

ZUPA:

zupa barszcz
biały

II DANIE : 

racuszki drożdżowe z jablkiem
salatka owocowa
kompot wieloowocowy (200 ml)
BG/BM/BJ – ryż z jabłkiem i cynamonem

PODWIECZOREK:

bulka pszenna, serek Bieluch
BG/BM/BJ – pasta warzywna

* pieczywo (pszenne, razowe, wieloziarniste itp.); świerze warzywa (ogórek, pomidor, papryka, kalarepka itp.); herbata (owoce leśne, malina itp.);
* owoc (jabłko, gruszka, banan, owoce sezonowe itp.)