Jadłospis

MENU 30– 4XI 2020

PONIEDZIAŁEK  30 XI 2020

ŚNIADANIE  : Pasta jajeczna, masło, herbata, kakao, mleko, pieczywo, warzywa, płatki * Alergeny nr 1,2

II ŚNIADANIE : Jabłko, rzodkiewka

ZUPA: Ryżanka* Alergeny nr. 2,1,6

II DANIE: Opiekane ziemniaki, falafel, ( fasolka szparagowa, mini marchewka) kompot* Alergeny nr. 2,1

 podwieczorek – Kisiel, owoc, pieczywo Alergeny nr. 2,1

 
WTOREK 1 XII 2020

ŚNIADANIE  : Pasta z tuńczyka, masło, warzywa, pieczywo , herbata, kakao, mleko, płatki* Alergeny nr 1,2

II ŚNIADANIE : Jabłko, melon

ZUPA: Ogórkowa* Alergeny nr. 2,1,6

II DANIE: Placki drożdżowe, polewa owocowa, jogurt naturalny, kompot* Alergeny nr. 2,1

 podwieczorek – Rogalik maślany, owoc* Alergeny nr. 2,1

 ŚRODA 2 XII 2020

ŚNIADANIE  : Jajecznica, kakao,  masło, herbata, pieczywo, płatki, mleko, warzywa* Alergeny nr 1,2

II ŚNIADANIE : Jabłko, marchewka

ZUPA: Kalafiorowa* Alergeny nr. 2,1,6

II DANIE: Ryba, ziemniakami z kapusta kiszoną, kompot* Alergeny nr. 2,1,4

podwieczorek – Jogurt owocowy, owoc, pieczywo, masło Alergeny nr. 2,1

                                                       

CZWARTEK 3 XII 2020

ŚNIADANIE :  Pasta rybna, masło, pieczywo, kakao, płatki, herbata, warzywa*Alergeny nr 1,2

II ŚNIADANIE : Jabłko, pomidor cherry

ZUPA:  Pieczarkowa * Alergeny nr. 2,1,6

II DANIE: Pizza, kompot * Alergeny nr. 2,1,4

 podwieczorek – Popcorn, owoc, pieczywo, masło Alergeny nr. 2,1

PIĄTEK 24 XII 2020

ŚNIADANIE  : Serek żółty , masło, warzywa, pieczywo, kakao, herbata, mleko*Alergeny nr 1,2

II ŚNIADANIE : Papryka, jabłko

ZUPA: Zacierkowa* Alergeny nr. 2,1,6

II DANIE: Kasza kuskus, gulasz sojowy, kompot* Alergeny nr. 2,1

 podwieczorek – Kruche ciasteczka, owoc

 

Menu może ulec zmianie  z przyczyn od nas niezależnych                    Szef kuchni Agnieszka Brodowska                                                        

INFORMACJA O ALERGENACH I PRODUKTACH POWODUJĄCYCH NIETOLERANCJE POKARMOWE
Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Drogi Rodzicu (Opiekunie)!
W naszej kuchni używane są produkty zawierające alergeny pokarmowe i produkty powodujące nietolerancje pokarmowe, w tym produkty zawierające „ŚLADOWE ILOŚCI ALERGENÓW” lub „MOGĄCE ZAWIERAĆ ALERGENY” wymienione poniżej:

Lp. Alergen wg rozporządzenia Produkty

1 ZBOŻA ZAWIERAJĄCE GLUTEN mąka pszenna, płatki owsiane, kukurydziane, kasza manna, kuskus, kasza jęczmienna, makaron, bułka tarta, kawa inka, groszek ptysiowy, grzanki, biszkopty, pieczywo białe pszenne, żytnie, bułka pszenna, otręby, ciasta, kisiel, rodzynki

2 MLEKO mleko, masło, jogurt, ser, twaróg – ser biały, margaryna, śmietana, maślanka, kefir, kisiel, budyń, wędlina,

3 JAJA jaja, biszkopty, wypieki, ciastka, makaron jajeczny,

4 RYBY ryby surowe – mrożone, przetworzone – konserwy rybne: tuńczyk w oleju, makrela w pomidorach i w oleju, łosoś w pomidorach i oleju.

5 SOJA grzanki

6 SELER seler jako korzeń i łodyga, wędlina

7 GORCZYCA musztarda, wędlina, produkty mięsne, przyprawa Carry, mieszanki przypraw.

8 NASIONA SEZAMU ziarno sezamowe, masło sezamowe, bułki, wypieki, płatki śniadaniowe, desery, rodzynki

9 SKORUPIAKI BRAK

10 ORZECHY krem orzechowy do smarowania pieczywa, bakalie, desery, wypieki, ciasta, wiórki kokosowe,

11 DWUTLENEK SIARKI owoce suszone – w szczególności te, które muszą zachować jasny kolor np. morela,

12 ŁUBINY BRAK

13 ORZESZKI ZIEMNE masło arachidowe, bakalie,

14 MIĘCZAKI BRAK