Jadłospis 

MENU 16– 18 X 2019

 

ŚRODA 16 X 2019

 

ŚNIADANIE: Pieczywo ciemne, masło, dżem, warzywa ( ogórek, papryka, pomidor)herbata, woda

 Alergeny nr 1,2

ZUPA: Pomidorowa * Alergeny 6, 2

II DANIE: Zapiekanka ziemniaczana  * Alergeny nr. 3

Podwieczorek – 2 rodzaje owoców do wyboru, kompot, woda

 

CZWARTEK  17 X 2019

 

ŚNIADANIE :  Pieczywo ciemne, masło, dżem, warzywa( ogórek, papryka, pomidor)herbata, woda

Alergeny nr 1,2

ZUPA: Krupnik * Alergeny nr. 6,2

II DANIE:  Makaron ze szpinakiem  * Alergeny nr. 2,1

Podwieczorek -2 rodzaje owoców do wyboru, kompot, woda

 

PIĄTEK 18 X 2019

 

ŚNIADANIE: pieczywo ciemne, masło, dżem, warzywa( pomidor, ogórek, papryka),  * Alergeny nr 1,3,2

ZUPA: Barszcz czerwony  * Alergeny 6,2

II DANIE: Ryż z truskawkami  * Alergeny 2

 

Menu, może ulec zmianie  z przyczyn od nas niezależnych                    

Szef kuchni Agnieszka Brodowska  

 

INFORMACJA O ALERGENACH I PRODUKTACH POWODUJĄCYCH NIETOLERANCJE POKARMOWE
Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Drogi Rodzicu (Opiekunie)!
W naszej kuchni używane są produkty zawierające alergeny pokarmowe i produkty powodujące nietolerancje pokarmowe, w tym produkty zawierające „ŚLADOWE ILOŚCI ALERGENÓW” lub „MOGĄCE ZAWIERAĆ ALERGENY” wymienione poniżej:

Lp. Alergen wg rozporządzenia Produkty

1 ZBOŻA ZAWIERAJĄCE GLUTEN mąka pszenna, płatki owsiane, kukurydziane, kasza manna, kuskus, kasza jęczmienna, makaron, bułka tarta, kawa inka, groszek ptysiowy, grzanki, biszkopty, pieczywo białe pszenne, żytnie, bułka pszenna, otręby, ciasta, kisiel, rodzynki

2 MLEKO mleko, masło, jogurt, ser, twaróg – ser biały, margaryna, śmietana, maślanka, kefir, kisiel, budyń, wędlina,

3 JAJA jaja, biszkopty, wypieki, ciastka, makaron jajeczny,

4 RYBY ryby surowe – mrożone, przetworzone – konserwy rybne: tuńczyk w oleju, makrela w pomidorach i w oleju, łosoś w pomidorach i oleju.

5 SOJA grzanki

6 SELER seler jako korzeń i łodyga, wędlina

7 GORCZYCA musztarda, wędlina, produkty mięsne, przyprawa Carry, mieszanki przypraw.

8 NASIONA SEZAMU ziarno sezamowe, masło sezamowe, bułki, wypieki, płatki śniadaniowe, desery, rodzynki

9 SKORUPIAKI BRAK

10 ORZECHY krem orzechowy do smarowania pieczywa, bakalie, desery, wypieki, ciasta, wiórki kokosowe,

11 DWUTLENEK SIARKI owoce suszone – w szczególności te, które muszą zachować jasny kolor np. morela,

12 ŁUBINY BRAK

13 ORZESZKI ZIEMNE masło arachidowe, bakalie,

14 MIĘCZAKI BRAK