Jadłospis

 

MENU 16– 20 XII 2019

 

PONIEDZIAŁEK 16 XII 2019

 

ŚNIADANIE: Pieczywo ciemne, masło, dżem, jajecznica warzywa

( ogórek, papryka, pomidor)herbata, woda Alergeny nr 1,2,4

ZUPA: Pomidorowa * Alergeny 6, 2,1

II DANIE: Kotlet, ziemniaki, kapusta kiszona * Alergeny nr. 1,3,2

Podwieczorek – 2 rodzaje owoców do wyboru, kompot, woda

 

WTOREK 17 XII 2019

 

ŚNIADANIE: Pieczywo mieszane, masło, dżem, ser żółty, warzywa

( ogórek, papryka, pomidor)herbata, woda-  Alergeny nr 1,2,8

ZUPA: Krupnik* Alergeny nr. 2,1,6

II DANIE: Placki ziemniaczane, jogurt / sos pieczarkowy* Alergeny nr. 2,1

Podwieczorek -2 rodzaje owoców do wyboru, kompot, woda

 

ŚRODA 18 XII 2019

 

ŚNIADANIE: Pieczywo ciemne, masło, dżem, ciasteczka owsiane, rybki, warzywa

( pomidor, ogórek, papryka),  * Alergeny nr 1,3,2

ZUPA: Kapuśniak  * Alergeny 6,2

II DANIE: Risotto * Alergeny 1

Podwieczorek -2 rodzaje owoców do wyboru, kompot, woda

 

CZWARTEK 19 XII 2019

 

ŚNIADANIE: : Pieczywo ciemne, masło, dżem, serek bieluch, płatki, warzywa

( pomidor, ogórek, papryka),  * Alergeny nr 1,3,2

ZUPA: Barszcz czerwony * Alergeny nr 1,3,2

II DANIE:  Makaron z sosem pomidorowym, mix sałat*  Alergeny nr 1,2

Podwieczorek -2 rodzaje owoców do wyboru, kompot, woda

 

PIĄTEK 20 XII 2019


ŚNIADANIE:
Pieczywo ciemne, masło, dżem, rybki, jajko na twardo, warzywa

( pomidor, ogórek, papryka) * Alergeny nr 1,3,2

ZUPA: Koperkowa* Alergeny nr. 6,2

II DANIE: Ryż z truskawkami * Alergeny nr.1,2

 

 

MENU 2– 3 I 2020

 

CZWARTEK 2 I 2020

 

ŚNIADANIE: : Pieczywo ciemne, masło, dżem, jajko, warzywa

( pomidor, ogórek, papryka),  * Alergeny nr 1,3,2

ZUPA: Krupnik * Alergeny nr 1,3,2

II DANIE:  Makaron ze szpinakiem*  Alergeny nr 1,2

Podwieczorek -2 rodzaje owoców do wyboru, kompot, woda

 

PIĄTEK 3 I 2020

ŚNIADANIE: Pieczywo ciemne, masło, dżem, rybki, warzywa

( pomidor, ogórek, papryka) * Alergeny nr 1,3,2

ZUPA: Koperkowa* Alergeny nr. 6,2

II DANIE: Ryż z truskawkami * Alergeny nr.1,2

 

Menu może ulec zmianie z przyczyn od nas niezależnych

Szef kuchni Agnieszka Brodowska

INFORMACJA O ALERGENACH I PRODUKTACH POWODUJĄCYCH NIETOLERANCJE POKARMOWE
Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Drogi Rodzicu (Opiekunie)!
W naszej kuchni używane są produkty zawierające alergeny pokarmowe i produkty powodujące nietolerancje pokarmowe, w tym produkty zawierające „ŚLADOWE ILOŚCI ALERGENÓW” lub „MOGĄCE ZAWIERAĆ ALERGENY” wymienione poniżej:

Lp. Alergen wg rozporządzenia Produkty

1 ZBOŻA ZAWIERAJĄCE GLUTEN mąka pszenna, płatki owsiane, kukurydziane, kasza manna, kuskus, kasza jęczmienna, makaron, bułka tarta, kawa inka, groszek ptysiowy, grzanki, biszkopty, pieczywo białe pszenne, żytnie, bułka pszenna, otręby, ciasta, kisiel, rodzynki

2 MLEKO mleko, masło, jogurt, ser, twaróg – ser biały, margaryna, śmietana, maślanka, kefir, kisiel, budyń, wędlina,

3 JAJA jaja, biszkopty, wypieki, ciastka, makaron jajeczny,

4 RYBY ryby surowe – mrożone, przetworzone – konserwy rybne: tuńczyk w oleju, makrela w pomidorach i w oleju, łosoś w pomidorach i oleju.

5 SOJA grzanki

6 SELER seler jako korzeń i łodyga, wędlina

7 GORCZYCA musztarda, wędlina, produkty mięsne, przyprawa Carry, mieszanki przypraw.

8 NASIONA SEZAMU ziarno sezamowe, masło sezamowe, bułki, wypieki, płatki śniadaniowe, desery, rodzynki

9 SKORUPIAKI BRAK

10 ORZECHY krem orzechowy do smarowania pieczywa, bakalie, desery, wypieki, ciasta, wiórki kokosowe,

11 DWUTLENEK SIARKI owoce suszone – w szczególności te, które muszą zachować jasny kolor np. morela,

12 ŁUBINY BRAK

13 ORZESZKI ZIEMNE masło arachidowe, bakalie,

14 MIĘCZAKI BRAK