Jadłospis

MENU 27 – 31 I 2020

 

PONIEDZIAŁEK 27 I 2020

 

ŚNIADANIE: Pieczywo ciemne, masło, dżem, warzywa, pasta rybna, sałatka

( ogórek, papryka )* Alergeny nr 1,2

ZUPA: Krupnik * Alergeny 6, 2,1

II DANIE: Placki drożdżowe z polewą czekoladową  * Alergeny nr. 1,3,2

Podwieczorek – 2 rodzaje owoców do wyboru, kompot, woda

 

WTOREK  28 I 2020

 

ŚNIADANIE: Pieczywo mieszane, masło, dżem, warzywa, ser żółty, serek bieluszek

( ogórek, papryka ) *  Alergeny nr 1,2,8

ZUPA: Rosół* Alergeny nr. 2,1,6

II DANIE:  Zapiekane naleśniki ruskie pod beszamelem  * Alergeny nr. 2,1

Podwieczorek -2 rodzaje owoców do wyboru, kompot, woda

 

 ŚRODA 29 I 2020

 

ŚNIADANIE: Pieczywo ciemne, masło, dżem, warzywa, ciasto brownie z fasoli czerwonej, sałatka jarzynowa 

( ogórek, papryka),  * Alergeny nr 1,3,2

ZUPA: Dyniowa  * Alergeny 6,2

II DANIE: Paluszki rybne, ziemniaki, sałatka z selera  * Alergeny 1,4,3

Podwieczorek -2 rodzaje owoców do wyboru, kompot, woda

 

 CZWARTEK 30 I 2020

 

ŚNIADANIE: : Pieczywo ciemne, masło, dżem, warzywa, płatki smakowe, jajko w majonezie

(  ogórek, papryka),  * Alergeny nr 1,3,2

ZUPA:  Fasolowa   * Alergeny nr 1,3,2

II DANIE:  Risotto, sałata lodowa*  Alergeny nr 1,2

Podwieczorek -2 rodzaje owoców do wyboru, kompot, woda

 

PIĄTEK 31 I 2020

 

ŚNIADANIE: Pieczywo ciemne, masło, dżem, warzywa, smalec z fasoli

(  ogórek, papryka) * Alergeny nr 1,3,2

ZUPA: Ogórkowa* Alergeny nr. 6,2

II DANIE: Makaron z truskawkami * Alergeny nr.1,2

 

Menu może ulec zmianie  z przyczyn od nas niezależnych                   

 Szef kuchni Agnieszka Brodowska                                                        

INFORMACJA O ALERGENACH I PRODUKTACH POWODUJĄCYCH NIETOLERANCJE POKARMOWE
Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Drogi Rodzicu (Opiekunie)!
W naszej kuchni używane są produkty zawierające alergeny pokarmowe i produkty powodujące nietolerancje pokarmowe, w tym produkty zawierające „ŚLADOWE ILOŚCI ALERGENÓW” lub „MOGĄCE ZAWIERAĆ ALERGENY” wymienione poniżej:

Lp. Alergen wg rozporządzenia Produkty

1 ZBOŻA ZAWIERAJĄCE GLUTEN mąka pszenna, płatki owsiane, kukurydziane, kasza manna, kuskus, kasza jęczmienna, makaron, bułka tarta, kawa inka, groszek ptysiowy, grzanki, biszkopty, pieczywo białe pszenne, żytnie, bułka pszenna, otręby, ciasta, kisiel, rodzynki

2 MLEKO mleko, masło, jogurt, ser, twaróg – ser biały, margaryna, śmietana, maślanka, kefir, kisiel, budyń, wędlina,

3 JAJA jaja, biszkopty, wypieki, ciastka, makaron jajeczny,

4 RYBY ryby surowe – mrożone, przetworzone – konserwy rybne: tuńczyk w oleju, makrela w pomidorach i w oleju, łosoś w pomidorach i oleju.

5 SOJA grzanki

6 SELER seler jako korzeń i łodyga, wędlina

7 GORCZYCA musztarda, wędlina, produkty mięsne, przyprawa Carry, mieszanki przypraw.

8 NASIONA SEZAMU ziarno sezamowe, masło sezamowe, bułki, wypieki, płatki śniadaniowe, desery, rodzynki

9 SKORUPIAKI BRAK

10 ORZECHY krem orzechowy do smarowania pieczywa, bakalie, desery, wypieki, ciasta, wiórki kokosowe,

11 DWUTLENEK SIARKI owoce suszone – w szczególności te, które muszą zachować jasny kolor np. morela,

12 ŁUBINY BRAK

13 ORZESZKI ZIEMNE masło arachidowe, bakalie,

14 MIĘCZAKI BRAK